Η Ασφάλεια στα Ξενοδοχεία

Στη σημερινή κοινωνία της ανασφάλειας και της ραγδαίας αύξησης της εγκληματικότητας ο χώρος των ξενοδοχείων οπωσδήποτε δεν έχει μείνει ανεπηρέαστος. Τα διαρκώς αυξανόμενα τρομοκρατικά χτυπήματα, η τάση προς παράνομες ενέργειες που τροφοδοτούν η ανεργία και οι πόλεμοι καθώς και η διεθνής οικονομική αστάθεια έχουν διαμορφώσει ένα κλίμα αβεβαιότητας για το μέσο πολίτη.

Είναι επόμενο λοιπόν καθένας από εμάς να επιζητά την ασφάλεια στην καθημερινότητά του αλλά και στις πιο έκτακτες ή λιγότερο συχνές δραστηριότητές του όπως τα ταξίδια και ο τουρισμός. Ο σημερινός ταξιδιώτης δεν αναμένει μόνο υπηρεσίες αναψυχής υψηλού επιπέδου από την ξενοδοχειακή μονάδα φιλοξενίας του αλλά και ασφαλή διαμονή μακριά από κινδύνους λιγότερο ή περισσότερο σοβαρούς.

Κατά συνέπεια τα περισσότερα ξενοδοχεία και ειδικά αυτά των μεγαλύτερων κατηγοριών έχουν ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνουν για τους πελάτες τους. Τα μέτρα αυτά συνίστανται σε μια σειρά αλληλοσχετιζόμενων ενεργειών και ειδικά διαμορφωμένων τεχνολογικών εξοπλισμών. Η εγκατάσταση κλειστού κυκλώματος καμερών (CCTV) που εποπτεύουν όλο και περισσότερους χώρους σε εικοσιτετράωρη βάση, ο εξοπλισμός και τα συστήματα πυρόσβεσης και πυρασφάλειας, η στελέχωση του ανθρώπινου δυναμικού με έμπειρους και ειδικά εκπαιδευμένους υπαλλήλους ασφαλείας είναι μερικές μόνο από τις απαραίτητες επιλογές των ιδιοκτητών και διευθυντών ξενοδοχείων προκειμένου να καθιερώσουν ένα ασφαλές περιβάλλον για τους επισκέπτες και το προσωπικό τους.

Επιπροσθέτως, πληθαίνουν τα σεμινάρια πάνω στον τομέα της ασφάλειας που λαμβάνει το προσωπικό των ξενοδοχείων καλύπτοντας μια σημαντική γκάμα θεμάτων ασφαλείας όπως η ανταπόκριση σε έκτακτα περιστατικά (τραυματισμοί, πυρκαγιά, ένοπλη επίθεση, τρομοκρατική ενέργεια, πλημμύρα, ασθένειες ή επιδημίες κλπ).

Άλλος σημαντικός τομέας ασφάλειας που απασχολεί συχνά τα μεγάλα ξενοδοχεία είναι η ασφάλεια των προσωπικών αντικειμένων και το απόρρητο των πελατών τους. Σ’ αυτό συνεισφέρουν σημαντικά τα σύγχρονα χρηματοκιβώτια που είναι εγκατεστημένα στα δωμάτια, οι ηλεκτρονικές κάρτες δωματίων που έχουν αντικαταστήσει τα παραδοσιακά κλειδιά και ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός «διαβάσματος» των κλειδαριών των δωματίων όπου καταγράφεται κάθε είσοδος κάρτας.

Αλλά τίποτα από αυτά δεν μπορεί να λειτουργήσει αν το προσωπικό των ξενοδοχείων δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο να διαφυλάσσει τις ευαίσθητες πληροφορίες και τα υπάρχοντα των πελατών του ξενοδοχείου. Αυτό μπορεί να γίνει επιτυχώς ακολουθώντας διαδικασίες ασφαλείας όπως επιβεβαίωση των στοιχείων των φερόμενων πελατών μέσω δημοσίου εγγράφου (π.χ. ταυτότητας, διαβατηρίου) και η διατήρηση εχεμύθειας που αποτρέπει την δημοσιοποίηση προσωπικών στοιχείων των διαμενόντων σε τρίτα πρόσωπα που δεν έχουν σχέση μαζί τους.

Από την άλλη, είναι χρήσιμη και η συνεργασία του πελάτη με τον υπάλληλο προς επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Ο πελάτης πρέπει να γνωρίζει πως οποιαδήποτε ασυνήθιστα μέτρα εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια της διαμονής του αποσκοπούν στην προσωπική του ασφάλεια και μόνο. Άλλωστε ας μην ξεχνάμε ότι στα ξενοδοχεία και ειδικότερα στα φημισμένα και πολυτελή διαμένουν συχνά σημαίνοντα πρόσωπα όπως πολιτικοί, επιχειρηματίες, στρατιωτικοί, διάσημοι καλλιτέχνες κλπ η διαμονή των οποίων απαιτεί μέτρα υψίστης ασφαλείας όπως μαγνητικές πύλες, μηχάνημα x-ray και μεταλλικό ανιχνευτή.

Τα εν λόγω μέτρα δεν πρέπει να μας φαίνονται παράξενα ακόμα και σε χώρους αναψυχής όπως τα ξενοδοχεία. Διότι χωρίς ασφάλεια δεν μπορούμε να είμαστε ποτέ σίγουροι ότι οι ημέρες ξεκούρασης που επιζητούμε στις διακοπές μας είναι εγγυημένες. Κάθε ξενοδοχείο λοιπόν οφείλει να προσαρμοστεί στις συνθήκες της εποχής που απαιτεί ολοένα και μεγαλύτερη ασφάλεια για όλους μας.